Det är inte alltid kört!

Godkväll! Idag har jag äntligen dragit igång med mina sådder och förodling av dahlior. Efter en tid med alldeles för mycket inplanerat så har jag lovat mig själv en helg fylld av välbefinnande och ”ta hand om mig själv” tid (och lite maken också😉). Som ni vet har ju blommor och frö av olika slag stor betydelse i mitt liv och gör så otroligt mycket för mitt välbefinnande 🙏. Så idag har jag suttit i källaren i ganska många timmar och planterat och sått. Först satte jag mina nya dahliaknölar i påsar med jord (30st) och sen sådde jag en massa olika sommarblommor. Flera olika sorters aster, lejongap, zinnior, fontängräs, blomstermorot och många fler. Det är nog lättare att säga vad jag inte sått haha. I år vill jag ha massor av blommor och har valt att satsa mer på det än grönsaker. Lite grönsaker kommer jag såklart fortfarande att ha, men inte i samma utsträckning som tidigare så idag sådde jag bara två sorters körsbärstomater. Fick pausa emellan för att göra lite mat till familjen sen gick jag ner igen i källaren och började gräva i mina pappåsar med dahlior som jag sparat sedan förra året. Jag var så nyfiken på att se om de hade klarat sig där de legat gömda i kutterspån och gottat sig. Det blev en riktigt glad överraskning då de allra flesta var hur fina som helst😍 3st av 25 var ruttna så de fick jag kasta. En del av knölarna hade redan ögon och vissa hade till och med skjutit skott och var hur redo som helst att komma i jord. Vissa av knölarna var så stora så de kunde jag dela i två eller 3 delar och på så sätt få ut fler plantor. På några av de nya knölarna så var separata tuber avknäckta och vissa kastar nog dem, men då kan jag berätta att det är inte kört för att de är av. De kan fortfarande vara vid liv så plantera även dem. De är inte omöjligt att just de blir den största och finaste dahlian av alla.

Såhär förodlar jag! Lägg lite jord i botten på en fryspåse.
Lägg ner knölen i påsen.
Fyll upp med jord så det täcker tuberna.
Jättefin knöl med ögon (de lila plopparna). Har ni inga ögon på era knölar så betyder inte det att de inte lever. Ögon kan dyka upp efter de har kommit i jord också.
Dessa tuber var av från sina huvudknölar, men de åker också ner i jord. Inget som säger att det inte är liv i dem!
Som ni ser på denna så har den ögon och det är bevis på att den lever😍
Knölarna som legat i ide sedan förra året har klarat sig🙏
En av dem ville verkligen komma i jord. Denna var så stor så den delade jag till två knölar
Dessa två ville också vara med😅
Nu är det bara att vänta 😍

Måste verkligen tipsa också om denna hylla👆 Hittade den på Clas Ohlson för 299kr😍 gjord av metall och helt skruvlös. Jag och Andrej satte ihop den på 15 min. Jag har också valt att investera i led armaturer. På så sätt kommer jag kunna ha alla mina sådder och dahlior i källaren fram tills det är dags för dem att flytta ut (hoppas jag😅). Jag har beställt ytterligare en hylla och ska köpa två armaturer till så jag får plats med allt. Armaturerna är på 5000 lm och är 120cm långa. Dessa köpte jag på Jula för 299kr st.

De flesta av de sommarblommor jag sått vill stå lite varmare innan de börjar gro så de får bo på diskbänken fram tills de kommit upp. Sen kommer de få flytta ner i källaren de med under belysning.

Ingen är gladare än min man att han slipper se alla mina sådder som tidigare stått i alla fönster i hela huset haha. Även jag tycker det känns lyxigt faktiskt att kunna ha de boendes i källaren och kunna ha ordning och reda i huset. Nu är min rygg helt slut efter några timmar (läs 7 timmar) sittandes på golvet så nu får det bli en dusch innan sängen kallar. Imorgon ska jag och Andrej åka iväg på spa och ta hand om oss själva. Inte många ggr under alla dessa år som vi faktiskt lämnat barnen och åkt iväg själv så det ska bli riktigt härligt faktiskt. Har ni några frågor kring era planteringar eller sådder så är det bara att höra av er. Ha en fantastisk helg så hörs vi snart igen❤️ Kram Madde

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: