Så luktärt steg för steg!

Har ni inte stoppat ner era luktärtsfrön i krukor än så är det dags nu hörni! Jag är långledig och har idag passat på att så mina. Nedan kan ni se hur jag gjort!

Först och främst behöver du en kruka som är ca 15cm i diameter. Fyll den med jord ända upp till kanten.
Packa jorden hårt!
Vattna igenom och packa jorden på nytt!
Placera ut fröna med lite mellanrum i krukan. Jag brukar lägga i ca 20 st. Strössla sedan ca 3 cm jord ovanpå.
Placera krukan i en 5L plastpåse. Glöm inte att märka upp med vad du sått och placera sedan krukan i ett soligt fönster.

Att så luktärtsfrön är väldigt lätt då de inte är speciellt känsliga. När de har kikat upp från jorden och är ca 10 cm höga så brukar jag sätta ut dem i uterummet sen får de stå där ute tills det är dags att plantera ut. Har du inget uterum så går det precis lika bra att ställa dem utomhus i skyddat läge då de tål ner till -8°. Jag brukar även toppa mina plantor När de är ca 20 cm i höjd och har fått några bladpar. Då tar jag bara saxen och klipper av lite där jag tycker. Att toppa gör så att man får kraftigare plantor som förgrenar sig mer. När det sedan är dags att plantera ut dem i rabatten eller slutkrukor så ska man inte sätta dem för tätt utan ha gärna ca 10-15cm mellan varje planta så de kan etablera sig bra. Luktärter älskar gödsel och jag brukar gödsla samtidigt som jag planterar ut dem med helt vanlig trädgårdsgödsel på påse. Se också till så att de har något att klättra på sen när de börjar växa. Jag har en spaljé där jag har dragit trådar uppifrån och ner så de kan klättra på dem. Till sommaren belönas man med otroligt många blommor så länge du är flitig med saxen. När de första blommorna kommer så kan man lätt känna att det är synd att klippa av de enda blommorna där är, men det är ett måste annars slutar de att blomma. Alltså desto mer du plockar desto mer blommor får du. Stort lycka till❤️ Kram Madde

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: