Väcka dahlior!

Godmorgon allihop! Igår fick jag mycket gjort i trädgården så det var riktigt skönt. Jag tog även upp mina dahliaknölar från källaren för att väcka dem till liv och där var några som redan hade grott så de var verkligen redo för att planteras.

Knölarna har jag förvarat i plastbackar inbäddade i kutterspån i källaren i mörker. Några var misstänkta med knippebakterios så de fick ligga i pappåsar.
Jag använder mig av 5l plastpåsar där jag lägger helt vanlig trädgårdsjord i botten (ca 5 dl).
En av knölarna som redan vaknat till liv!
Sen lägger jag ner knölen och fyller upp med jord så jag täcker allt utom pinnen. Som ni ser på bilden så har just denna redan vaknat till liv och skjutit skott så det låter jag vara ovan jord. Glöm ej att märka upp vilken sort det är. Jag tog med lapparna som jag redan hade märkt upp med sedan tidigare.
En del av knölarna var väldigt stora så de fick inte plats i 5l plastpåsar. Till dessa använde jag mig av vita nedbrytningsbara soppåsar istället. Många av mina knölar var väldigt torra, men det behöver inte vara kört för det. Som ni ser på bilden så skjuter även denna skott trots att den är väldigt torr. Jag har planterat alla mina knölar även om de varit jättetorra och inte skjutit skott då jag inte har något att förlora på det förutom några plastpåsar och lite jord.
En av mina knölar hade ”ögon” vilket är ett livstecken som snart skjuter skott, men även om de andra knölarna inte har det så betyder inte det att de inte lever utan de kan bilda ögon när de kommit i jord också.

Såklart har jag också köpt några nya knölar för detta året som jag suktat efter. Som ni vet gäller det att vara ute i god tid om man vill ha de lite populärare sorterna så de på bilderna nedan beställde jag strax efter jul och hämtade upp förra veckan.

Daisy Duke ville jag verkligen ha förra året, men var då slut överallt så jag är överlycklig att jag fick tag på den nu😍
Fleurel var också en sådan som var slut så den är jag också så glad att jag hittade.
Lindas baby hade jag förra året och förodlade, men den utvecklades aldrig och jag fick inte se någon blomning på den så det fick bli en ny sådan.
Tyrell är också ny för i år!
Natalie G har jag sedan förra året och den var så otroligt vacker och gav massor av buketter så den ville jag ha fler av.
Icelander har jag sett många som haft och de har sett så vackra ut så den var jag ju tvungen att ha också.
Labyrinth hade jag förra året och den blev riktigt maffig med stora blommor så den ville jag också ha fler av.

Nu står det 30 påsar med knölar i vårt vardagsrum 😂 och ja det tar lite plats, men det är så värt det när man blir belönad med massa fina buketter. Det kan ju vara så att det blir en annan som tillkommer för det är ju så svårt att låta bli när man får syn på dahlior i någon affär. I år har jag tänkt att vi ska bygga odlingslådor och plantera de flesta där i. Förra året hade vi otroligt mycket mördarsniglar och dahlior är ju som godis för dem så jag fick vakta mina plantor och plocka sniglar flera ggr om dagen. Förhoppningsvis blir det bättre detta året när de flesta hamnar i krukor, men några kommer få stå i rabatten igen för annars får vi bygga en massa odlingslådor😅 Hoppas min beskrivning varit tydlig. Är det något ni undrar över så är det bara att höra av er. Ha en härlig söndag! Kram Madde

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: