Skola om tomater!

Min förkylning går ju verkligen inte på rätt håll😔 är sjukt rastlös och vill göra så mycket ju. Det tragiska i det hela är att jag endast har fyra dagar kvar på mitt jobb då jag börjar på en ny arbetsplats på måndag och hade så gärna velat spendera de dagarna med mina fina kollegor. Även om mitt test visade negativt så är det 48h symptomfri som gäller innan jag kan komma tillbaka så nu ber jag om ett mirakel så att jag iallafall får spendera den sista dagen med dem. Läget är som det är och det finns inte mycket att göra åt det. Idag har jag iallafall skolat om de sista tomaterna då de håller på att växa ur sin kruka och nu behöver mer utrymme. Nedan kan ni se hur jag går tillväga.

Dags att plantera om!
Jag tog 9 cm krukor och bottnade med lite planteringsjord. De är från början sådda i såjord, men nu behöver de få lite näring så helt vanlig planteringsjord funkar kanon.
Ta försiktigt ut hela jordklumpen med plantor och dela dem försiktigt. Tomatplantor är ganska tåliga om man jämför med gurka tex, men man får ändå vara varsam så inte rötterna skadas.
Placera försiktigt plantan i den nya krukan. Är de långa så går det utmärkt att lirka stammen runt i krukan så den kommer ner rejält, men akta så den inte knäcks.
Sen är det bara att fylla på med jord så långt upp till bladen som möjligt. Detta gör att plantan blir kraftigare. Tomater bildar rötter längs med stammen så på detta vis blir den inte så lång och ranglig.
Placera sedan plantorna ljust. Jag har aldrig använt mig av någon extra belysning i form av lysrör utan det har alltid funkat fint att sätta dem i ett soligt fönster och jag har fått hur fina plantor som helst. Lycka till!

Det är ju så roligt med egensådda plantor av olika slag och så gott, men problemet för mig är ju att jag utökar mina sådder varje år så nu är jag ju då uppe i 25 tomatplantor, 12 paprikaplantor och en jäkla massa annat😂 så jag sa det till Andrej att till nästa år så kanske vi ska tänka om och skapa en växtplats i källaren i allrummet som vi idag inte använder till något alls. Köpa ett gäng lysrör och låta allt få växa upp därnere. Så som det är just nu så har vi knappt plats till oss själva mer😂 och alla fönster i hela huset är ockuperade. Det ska bli härligt när det blir varmare så allt kan få flytta ut i växthuset. Trodde verkligen att våren och värmen var på väg, men när jag tittade ut genom fönstret tidigare idag så var det full storm, hagel och fem minuter senare helt vitt så det ser inte ljust ut. Den som väntar på något gott eller vad man nu säger. Nu ska jag ta min förkylning och bädda ner mig för nap två idag. Ha en fin kväll!/Madde

2 reaktioner till “Skola om tomater!

  1. Nu blev jag påmind om att jag hade tänkt köpa en tomatplanta hos Jonas när vi var där för att köpa penséer. Men inte 17 kom jag ihåg det inte. Jag brukar ju inte ha så mycket ätbart i växthuset, men en planta med tomater vill jag gärna ha. Älskar tomater! 🙂
    KRAM & LYCKA TILL/Susie

    Gilla

    1. Hej Susie🙂 just denna sorten är supergoda så jag sår samma sort varje år🙂 var bor du någonstans? Tänkte om du har nära hit så får du gärna en eller två plantor av mig🙂 Jag bor i Härslöv en liten bit utanför Landskrona. Kram Madde

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: