Självförsörjande på vitlök!

Förra våren satte jag vitlök och det blev så mycket av det så vi lever fortfarande på den. Jag har inte köpt vitlök sedan förra året i juli så i 7 månader nu har jag kunnat gå ner i källaren där jag förvarar dem och hämta varje gång jag behöver till matlagningen. Har även rödlök kvar som jag satte. Helt underbart tycker jag. Jag har även sparat två vitlökar som jag ska sätta på nytt så vi kan göra likadant detta året. Dock är jag lite sen på det då man oftast sätter den i nov-dec, men det går bra att sätta den även på våren. Förra året var jag också sen och satte den i februari och det gick ju bra trots allt. Nu börjar det ju bli plusgrader så det är dags att sätta dem, men jorden i pallkragarna är fortfarande frusen så jag får vänta 1-2 veckor till även om det kliar i fingrarna. Har nyss varit ute i trädgården och tagit en rundtur och upptäckte att vissa av mina tulpaner nu börjar komma upp. Längtar så efter en blommande rabatt och att kunna gå ut och plocka mig en bukett och ta in. Snart kommer alla mina dahliaknölar som jag beställt också och arbetet i trädgården börjar på riktigt. I år ska jag sätta gul lök också har jag tänkt. Vi använder mycket lök i matlagningen och det vore fantastiskt att kunna gå ner i källaren och plocka det också när man behöver. Potatis blir det såklart också. Finns inget godare än egensatt potatis till sommarens alla grillkvällar. Åhh vad jag längtar nu till att sätta fingrarna i jorden! Förra helgen sådde jag ju lite olika paprika sorter, physalis och jätteverbena och verbenerna börjar titta upp mot solljuset nu. Dessa ska jag sedan plantera bland mina dahlior. I mars/april får det bli storstädning av växthuset också så det är rent och fint innan alla mina växter får flytta ut. Det känns som att det kommer bli en till sommar hemma då coronan fortfarande hägrar stort och då vill jag ha sått och planterat allt vi önskar oss. Hade varit underbart att få åka utomlands 1 vecka eller 2 under semestern, men ställer in mig på att det troligtvis inte kommer att bli så. Bättre att förbereda sig mentalt så man inte blir besviken. Om det blir en sommar till hemma så har vi självklart projekt att utföra så vi blir inte rastlösa. Vi har pratat lite om att plocka bort våra sleepers (osäker på stavningen) på framsidan och istället sätta murstenar och då samtidigt gräva upp en bit av gräsmattan och plantera något där, men vi är fortfarande inte helt hundra på hur vi vill ha det så vi får se om det blir av denna sommaren eller nästa. Oavsett om vi ska vara hemma eller ej så ska vi iallafall måla trädäcket då färgen nu börjar flagna och sen ska vi troligtvis måla gavlarna på huset i samma grå färg som vi har på långsidorna. Just nu är de vita, men jag tror det hade blivit snyggare om de också blir grå. Sen ska vi även måla förrådet i samma grå också så det blir enhetligt. Det är svart in mot trädgården i dagsläget. Nu låter det som att det är en massa arbete på semestern, men för oss så är detta något vi verkligen älskar. Att få pyssla med vårt hem och trädgård och samtidigt umgås tillsammans och ta dagen som den kommer det är rehabilitering för oss. Nä nu ska jag ta tag i tvätten och plocka undan här så att jag sen kan förbereda för kvällens mat. Det blir langos idag😋 Ha en mysig söndag!/Madde

Mina egensatta goda vitlökar.
Jätteverbenerna börjar kika fram.
Förrådet och trädäcket som ska målas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: